De gevangene buiten de muren

  • conférence
  • rencontre
  • solidarités
  • Vrouwen
  • Mmmhhh tu sembles intéressé par "Vrouwen". Clique sur les mots clefs qui te plaisent... et hop ne rate plus rien les concernant. A toi de jouer !

De gevangenis buiten de muren: de onzichtbare straffen van de familieleden van gedetineerden

Debat in het kader van de campagne "Vrijheden en zekerheden, moeten we kiezen?" van Brussel Seculier.

In samenwerking met La Brèche, het tijdschrift van Genepi België

Sinds enkele maanden verzamelen ze zich voor de muren om hun stem te laten horen, zich te durven tonen, hun grondrechten op te eisen en de schadelijke gevolgen van gevangenschap aan de kaak te stellen. Meestal vrouwen, ze worden allebei geïnstrumentaliseerd door het strafsysteem en worden gezien als eeuwigdurend verdacht. Hoewel de gevangenis elk onderdeel van hun dagelijks leven beïnvloedt en zij een aanzienlijk deel van de sociale kosten van de gevangenis dragen, zijn hun straffen onzichtbaar.

Worden dierbaren genegeerd en onzichtbaar beperkt tot een verminderde en gedegradeerde status van burger? Hoe deze onzichtbaarheid te verklaren, zelfs in de bespiegelingen over de straf? Het is het gevangenisobject dat alle aandacht trekt en de ondenkbare gevangenislogica stilletjes de rest van het sociale lichaam laat binnensluipen. Zoals Gwenola Ricordeau ons eraan herinnert: "Deze kloof is des te verontrustender omdat het verwoestende effect van de gevangenis (...) het krachtigste argument is en het meest wordt gebruikt om het bestaan ervan aan de kaak te stellen". Zijn dierbaren een betreurenswaardige en onvermijdelijke bijkomende schade of is de latente functie van pijn ook pijnlijk voor dierbaren? Wordt het geen tijd om ze uit de objectivering te halen en ze te beschouwen als wat ze zijn, geen tweederangsburgers, maar politieke subjecten? Hoe tegemoet te komen aan hun eisen en hun perspectieven te integreren in collectieve strijd? Omdat hun aanwezigheid en de verlegenheid die ze veroorzaken door gebruik te maken van hun rechten ongetwijfeld inbreuken op de muren vormen.

Met: Gwenola Ricordeau (assistent-professor Criminal Justice aan California State University Chico, auteur van "The prisoners and their relatives. Solidarities and gevoelens in de schaduw van de muren". Parijs, Frankrijk: Autrement, 2008), Iris Bergmans Greeven (aan de initiatief van de bijeenkomsten van familieleden), Latifa Elmcabeni (collectief van Madre)

Vergemakkelijking van de vergadering: Juliette Béghin (Bruxelles Laïque) en Lola Massinon (La Brèche, Genepi).

Een initiatief in het kader van de campagne Permanente Vorming van het Centre d'Action Laïque, “Gelijk aan samen”.


Goed om te weten

Automagically translated from French


Organisator

Festival des Libertés


Jouw naam :

Jouw voornaam * :

Jouw email adres * :

Telefoonnummer:

Jouw bericht * :


FACEBOOK LIVE

Waar is het?

1000 Belgique Boulevard Emile Jacqmain 111-115, 1000 Bruxelles, Région de Bruxelles-Capitale, Belgique

FACEBOOK LIVE
Boulevard Emile Jacqmain 111-115
1000 Bruxelles
Région de Bruxelles-Capitale
BelgiqueZIE KAART

REF.#332879 - EEN FOUT MELDEN

Dit vind je ook leuk:En anders ... zie agenda

De Agenda

Zie alles wat er rond
jou te doen is

Neem Supermiro
overal met je mee.

ios android

Hey, ga niet weg...
Ontvang alles wat er
in jouw buurt gebeurt

Alle tips
events
goede adressen

  • Favorieten
  • 2021-02-25 20:30:00 2021-02-25 21:30:00 Europe/Paris De gevangene buiten de muren De gevangenis buiten de muren: de onzichtbare straffen van de familieleden van gedetineerden Debat in het kader van de campagne "Vrijheden en zekerheden, moeten we kiezen?" van Brussel Seculier. In samenwerking met La Brèche, het tijdschrift van Genepi België Sinds enkele maanden verzamelen ze zich voor de muren om hun stem te laten horen, zich te durven tonen, hun grondrechten op te eisen en de schadelijke gevolgen van gevangenschap aan de kaak te stellen. Meestal vrouwen, ze worden allebei geïnstrumentaliseerd door het strafsysteem en worden gezien als eeuwigdurend verdacht. Hoewel de gevangenis elk onderdeel van hun dagelijks leven beïnvloedt en zij een aanzienlijk deel van de sociale kosten van de gevangenis dragen, zijn hun straffen onzichtbaar. Worden dierbaren genegeerd en onzichtbaar beperkt tot een verminderde en gedegradeerde status van burger? Hoe deze onzichtbaarheid te verklaren, zelfs in de bespiegelingen over de straf? Het is het gevangenisobject dat alle aandacht trekt en de ondenkbare gevangenislogica stilletjes de rest van het sociale lichaam laat binnensluipen. Zoals Gwenola Ricordeau ons eraan herinnert: "Deze kloof is des te verontrustender omdat het verwoestende effect van de gevangenis (...) het krachtigste argument is en het meest wordt gebruikt om het bestaan ervan aan de kaak te stellen". Zijn dierbaren een betreurenswaardige en onvermijdelijke bijkomende schade of is de latente functie van pijn ook pijnlijk voor dierbaren? Wordt het geen tijd om ze uit de objectivering te halen en ze te beschouwen als wat ze zijn, geen tweederangsburgers, maar politieke subjecten? Hoe tegemoet te komen aan hun eisen en hun perspectieven te integreren in collectieve strijd? Omdat hun aanwezigheid en de verlegenheid die ze veroorzaken door gebruik te maken van hun rechten ongetwijfeld inbreuken op de muren vormen. Met: Gwenola Ricordeau (assistent-professor Criminal Justice aan California State University Chico, auteur van "The prisoners and their relatives. Solidarities and gevoelens in de schaduw van de muren". Parijs, Frankrijk: Autrement, 2008), Iris Bergmans Greeven (aan de initiatief van de bijeenkomsten van familieleden), Latifa Elmcabeni (collectief van Madre) Vergemakkelijking van de vergadering: Juliette Béghin (Bruxelles Laïque) en Lola Massinon (La Brèche, Genepi). Een initiatief in het kader van de campagne Permanente Vorming van het Centre d'Action Laïque, “Gelijk aan samen”. Boulevard Emile Jacqmain 111-115, 1000 Bruxelles, Région de Bruxelles-Capitale, Belgique Genepi Belgique
SLUITEN

Favorieten

Om toegang te krijgen tot jouw favorieten moet je ingelogd zijn!

SLUITEN

Favorieten

Om toegang te krijgen tot jouw favorieten moet je ingelogd zijn!

SLUITEN
SLUITEN

Personaliseer je resultaten

Om toegang te krijgen tot jouw voorkeuren moet je ingelogd zijn !

SLUITEN

Een thema volgen

Om dit thema te volgen moet je ingelogd zijn!

SLUITEN

Een thema volgen

Om dit thema te volgen moet je ingelogd zijn!

SLUITEN

Goede adressen volgen

Om dit goed adres te volgen moet je ingelogd zijn

SLUITEN

Een business volgen

Om deze business te volgen moet je ingelogd zijn

SLUITEN

Event-dropper

Om een Mirette voorstel te doen moet je ingelogd zijn!

SLUITEN

Ja, ik wil hem verwijderen

Ja Nee
SLUITEN

Well done, jouw instellingen voor de SuperNieuwsbrieven werden toegepast

SLUITEN

Event-dropper

Om een Mirette voorstel te doen moet je ingelogd zijn!

tu n'as pas autorisé la localisation ?

SLUITEN
SLUITEN